Kisha e Shën Sotirës, aty ku Mihal Grameno përhapi gjuhën shqipe

Postuar: 11:34 / 25.02.2019

Kisha e Shën Sotirës ndodhet në jug-lindje të fshatit Vuno, në krahë të rrugës automobilistike që të çon drejt gjirit të Jalit.

Kisha mbart vlera të rëndësishme historike, pasii në datë 19-29 maj 1907, Mihal Grameno me anëtarë të tjerë të çetës së Çerçiz Topullit, përhapnin gjuhën shqipe nëpërmjet teksteve mësimore, duke përdorur si vendëstrehim kishën e Shën Sotirës.

Për këtë arsye kisha ruhet si një monument me vlera të rëndësishme historike, shkruan ATSH.

Ajo është një kishë e thjeshtë me përmasa 4.4×9.5 m, me naosin që ndahet nga altari me një ikonostas të thjeshtë muri, i pajisur me dy hyrje. Brenda në absidë dhe në kamaren pranë saj ruhen gjurmët e vetme të afreskut që dikur zbukuronte muret e brendshme të kishës.

GllogocKomente: 0 Gjimnazistet nga Drenasi më të mirët në "Javën e Frankofonisë" 12:30 / 25.03.2019 Në javën e Frankofonisë, që tani mbahet tradicionalisht në Kosovës, nxënësit nga gjimnazi “Gjergj Kastrioti-Skënderbeu” në Drenas, kanë marr edhe këtë vit çmimet e para në javën e gjuhës frënge dhe të frankofonisë.