"Qendra Historike e Prizrenit humb edhe një monument"

Postuar: 15:27 / 29.11.2017

Në Qendrën Historike të Prizrenit është rrënuar edhe një monument i trashëgimisë kulturore, i cili ka gëzuar mbrojtje ligjore.

Organizata jo-qeveritare “Emancipimi Civil Ma Ndryshe”, përmes një komunikate për media, ka thënë se monumenti i regjistruar si “Shtëpia e Bajram Sokolit” është rrënuar përkundër vendimit të lëshuar në muajin gusht nga autoritetet e trashëgimisë kulturore për ndërprerjen e punimeve në këtë objekt.

“Sipas informatave zyrtare të marra nga Qendra Rajonale për Trashëgimi Kulturore, Komisioni për vlerësim të projekteve restauruese-konservuese në kuadër të Institutit për Mbrojtje të Monumenteve të Kosovës në muajin korrik të këtij viti kishte miratuar kërkesën/projektin për renovimin/restaurimin e objektit shtëpi individuale për banim në ngastrën kadastrale 1910-0 në Prizren. Por më pastaj QRTK, pasi është informuar se në këtë shtëpi kanë nisur aktivitetet rrënuese ndonëse leja ka qenë për renovim, ka informuar IMMK-në dhe Komunën e Prizrenit për mosrespektimin e lejes së dhënë. Sipas QRTK më 22 gusht 2017 IMMK-ja ka pezulluar vendimin lidhur me projektin për renovimin/restaurimin e shtëpisë në fjalë. IMMK-ja gjithashtu ka urdhëruar ndërprerjen e punimeve në objektin në fjalë për shkak të punimeve të kryera në tejkalim të kushteve dhe kritereve të përcaktuara në projektin e aprovuar nga IMMK."

"Ky Institut gjithashtu ka theksuar se 'çdo veprim që zhvillohet pas pranimit të këtij vendimi nga të gjitha palët’, konsiderohet ‘punë e pa autorizuar në trashëgiminë kulturore’ - vepër kjo e ndëshkueshme. Në të njëjtën kohë IMMK ka autorizuar QRTK-në që të zhvillojë të gjitha procedurat përkatëse me Komunën e Prizrenit në mënyrë që të zbatohet ky vendim respektivisht të ndërpriten punimet”, thotë kjo OJQ.

Megjithëkëtë, sipas ECMaNdryshe, monumenti i shekullit XIX është rrënuar nga pronari i ri.

“Shtëpia e Bajram Sokolit është e mbrojtur dhe është e listuar në shtojcën II të Ligjit për Qendrën Historike të Prizrenit përkatësisht Monumentet Kulturore në Qendrën Historike të Prizrenit”, thotë OJQ ECMaNdryshe.

ECMaNdryshe deri më tani shumë herë ka reaguar në lidhje me shkatërrimin e monumenteve të trashëgimisë kulturore në Prizren dhe konsideron se është çasti i fundit që organet shtetërore të veprojnë në mënyrë serioze për zbatimin e plotë të legjislacionit në raport me këtë zonë të mbrojtur.

Komente: 0 Filmi "Aga" i Lendita Zeqiraj pjesë e festivalit të Vilniusit 15:56 / 16.03.2018 Njëzetë e tre projekte filmike do të prezantohen në edicionin e nëntë të Meeting Point – Vilnius që do të mbahet prej 27 deri 29 mars 2018, gjatë festivalit Vilnius International Film Festival ‘Kino Pavasaris’.
Hani i ElezitKomente: 0 Vihet gurthemeli i Qendrës së Kulturës në Rogovë të Hasit 15:48 / 16.03.2018 Rogova e Hasit bëhet me Qendër të Kulturës. Sot është vënë gurthemeli i Qendrës, investim kapital ky i Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sportit, në vlerë prej 1.2 milion euro, dhe që do të zgjasë dy vite në shuma të ndara 500 mijë euro...
SuharekëKomente: 0 Komuna mbështet Ansamblin "Jehona" në Suharekë 12:45 / 23.03.2018 Kryetari i komunës, Bali Muharremaj, ka pritur sot drejtuesit e ShKA "Jehona" të Suharekës, Ymer Bajraktari, Refki Reshitaj dhe Xhelal Berisha, të cilët e informuan për përgatitjet që po i bënë ky Ansambël për shënimin e 50-vjetorin e themelimit dhe të punës...