Kategorizohen 29 Federata sportive, prin xhudo

Postuar: 13:13 / 31.01.2019

Komiteti Olimpik i Kosovës sot ka publikuar rezultatet e aplikimeve për kategorizim të federatave sportive, sportistëve dhe trajnerëve për vitin 2018.

Nga gjithsej 31 federata sa kishin aplikuar për kategorizim, 29 prej tyre janë kategorizuar në katër grupe, A, B,C,D.

Nga Federatat e Sportit prin ajo e Xhudos, sikurse edhe te sportistët që prin Majlinda Kelmendi me 100 pikë .

Po ashtu i pari nga trajnerët ishte Driton Kuka me gjithsej 177,50 pikë.

Presidenti i KOK-ut, Besim Hasani me këtë rast u shpreh se është viti i dytë që është duke u bërë kategorizimi në sportin kosovar dhe kjo ka ndikuar që sporti të ketë përparime.

Ai thotë se ky kategorizim po bëhet sipas standardeve të larta, dhe një veprim i tillë Kosovën e rendit te vendet e avancuara sa i takon financimit të sporteve, sportistëve dhe trajnerëve, raporton kp.

“Mund t’iu themi se çdo herë jemi duke përparuar dhe në këtë drejtim pas një pune jashtëzakonisht intensive sot do të dalim me kategorizime. Konsideroj se është një standard jashtëzakonisht i lartë që e rregullon edhe këtë çështje dhe besoj se na radhit në mesin e shteteve të avancuara në kuptimin e ndarjes së mjeteve financiare sipas përparimit që bëjnë federatat, dhe sipas të arriturave të suksesit të sportistëve dhe trajnerëve”, ka thënë Hasani.

Kurse, sekretari i përgjithshëm i KOK-ut, Shasivar Haxhijaj u shpreh se kanë pasur disa vështirësi gjatë vlerësimit, për shkak se secili dokumentacion është dashur në mënyrë të detajuar të kontrollohet.

“Kësaj radhe kanë aplikuar 31 federata në total për kategorizim prej tyre 29 janë të kategorizua kurse 2 kanë mbetur jashtë kategorizimit...Janë gjithsej 6 Federata që kanë hyrë në grupin e parë apo në grupin A , 13 federatat në grupin B, 6 në grupin C dhe 4 janë të kanë mbetur në grupin D”, ka deklaruar ai.

Haxhijaj si përfaqësues i komisionit dha edhe sqarime pse Federata e Badmingtonit dhe ajo e minigolfit nuk u kategorizuan.

“Federata a Badmingtonit posa është themeluar në tre mujorin e fundit të vitit 2018 ajo ka pasur vetëm një aktivitet, mirëpo kategorizimi i sportit bëhet për gjithë vitin kalendarik dhe komisioni ka vendosur që përderisa nuk e ka një vit të plotë aty të aktivitetit federata nuk mundet me u kategorizua, kjo është njëra prej arsyeve dhe arsyeja tjetër është se Federtat e Badmingtonit ende nuk ka licencë nga ministria e Sportit. Të pa kategorizuar e kemi edhe federatën e Minigolfit të Kosovës, arsyeja pse kjo nuk është kategorizuar është se kriteret e rregullores kërkohet që t’i ketë 50 sportist minimumi, ndërsa federata e minigolfit nuk ka pasur mundësi me e dëshmua se i ka 50 sportist aktiv”, ka thënë ai.

Haxhijaj u shpreh se kanë nxjerr një rekomandim që ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit për këto dy federata të ndajë nga 10 mijë euro me qëllim të funksionimit të tyre.

Federatat që u kategorizuan janë ajo e xhudos e cila u vlerësua me 86,20 pikë, e karatesë me 86 pikë, pastaj ajo e futbollit, basketbollit, hendbollit dhe volejbollit.

Te sportistët Majlinda Kelmendi është pasuar nga Nora Gjakova , Herolind Nixhevci, Donjeta Sadiku. Kurse, trajneri Kuka u pasuar nga Shqipe Zogiani me 55 pikë, dhe Nazmi Gashi me 10 pikë.